Titel: Blodhosta, där feber och huvudvärk,…….

Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

Blodhosta, där feber och huvudvärk är lindrig, stillas hos bleklagda fruntimmer med stött kalmusrot.Löshulte fruntimmer kunna nyttja salpeter eller flädertè med fårpungsrötter och bruka det teskedsvis. Den armeniska röda bolus (ädelsten) gör någon nytta, alla andra sten- och jordarter, glas, gäddtänder etc, som efter gammal sed brukats, äro utan nytta, men mjölk, vari glödgat stål blivit släckt, kan brukas.

Ur S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 232. Efter läkebok, utg. 1759 av dr. John J. Haarman i Åbo.